Wednesday, January 30, 2013

Tuesday, January 29, 2013

~Something Wrong~

Hi & Assalamualaikum..


i feel something wrong with my life lately..


i need to rebuild my life..


again...




p/s: life is full with ups & down.. but for sure, it happened because it will fall to the right place..at the right time..bear in mind that Allah knows better..what u have exactly the best for you..

Wednesday, January 23, 2013

~M.i.r.a.c.l.e.s.~

Hi & Assalamualaikum...












Hari ni nak story pasal miracles... @ keajaiban dlm BM..hehe.. dalam hidup ni  kadang-kadang banyak perkara yang kita x sangka akan berlaku kan? kadang-kadang kita mengharapkan sesuatu..tup tup dapat @ muncul depan mata.. kadang-kadang kita nak sikit je, tapi dapat lebih dari permintaan... kadang-kadang teringin nak makan something, pastu tetiba dtg org bawak or ada bendanya.. seronok bukan?? This is what we called as MIRACLES..and of course, it did happened with the permission of Allah SWT.. (^_^)








I believe miracles did happened sometimes.. especially when you have positive minds.. positive attitude.. positive heart.. InsyaAllah everything will be easier for you.. InsyaAllah Allah SWT will granted your wish..




As I mentioned before, since last week i've been so struggle & busy doing my new proposal..i had presented my proposal on 4th January 2013, & need to improve some part of the study..for 10 days memerap je dlm umah..x kuar langsung okay.. finally, it's end today.. Alhamdulillah!! thank you Allah SWT for make my way easier (even x tau mcm mana feedback dari SV lagi..hahah!) well, this is one of the biggest achievement for me as i'm not being out of home for 10 days! muahaha.. me myself cannot believe i did through this.. well, kaki jalan, kaki shopping macam i bley tahan kena torture (torture dek diri sendiri) mcm ni..hehe.. well, to achieve something we don't ever have, we must do something extraordinary rite?? *motivate myself always* so, today baru boleh menarik nafas dgn lega & smile & tgk TV sepuas hati & baca novel..muehehe.. harus la reward diri sendiri after this..thinking of a good vacation lately.. ;)





so back to the topic... i did believe miracles happened sometimes.. for this 2013, i've found a few miracles things happened in my life..check this out:




1. On midnight of new year 2013, suddenly i craved for cakes.. xtau kenapa teringin sangat..sebab da lama x makan kot..hehe.. & my housemate did bring some of her friends to our aparment.. Guess what?? one of her friends brought us very delicious chocolate cheesecake from Baker's Cottage! kami makan ramai-ramai like a feast at 1 AM.. x penah-penah makan selewat ni..cake pulak tu.. haha.. memang menambun lemak jela.. Alhamdulillah.. hehe.. (it's like a farewwell party actually.. i olls is sad.. sob..sob..)




2. On 4th of January 2013, i had presented the proposal in front of my supervisory committee member.. there are four of them.. i was really afraid with their feedback..afraid of to be condemn actually...haha.. it's like layak ke saya buat PhD ni? is this what PhD student do?? with 1 semester, i've not starting my project yet?? Guess what?? All of them are so nice in giving comments and recommendations.. even Prof Rashid (My SV husband) apologize me for not taking me to visit the study area yet.. & that's the reason why i'm not really clear with my study.. hopefully i will satisfied them with the new proposal.. sgt berharap to fulfill their expectations.. InsyaAllah, will be put more hardwork after this.. ;)




 3. On 12th of January 2013, I had the examination for ESC 5012 (Analytical Techniques in Environmental Sciences).. this is the only subject that i've been taking for this semester.. & hopefully this is the last in my life time.. haha.. :P bila da meningkat usia ni (baru 24 tahun je pun..hehe) daya ingatan, hafalan,etc tu da x brape nak kuat dah.. nak study pon tok sah duk ckp la mcm mana nak cari mood tu.. memang respect & suspect la orang orang yg da berumur pun masih gigih nak belajar..hehe.. Masa nak exam tu, da la 15 min before exam tau period.. dgn sakit+ dengan risau+ soalan yg agak susah (i did mention in previous post which is about period), memang x rasa ada harapan la nak dapat B+ ke.. A- or A..sebab seriously, rasa banyak sangat yg xley jawab.. yg dibaca x masuk.. yang x dibaca masuk.. hahaha.. even after discuss with Stephen (my friend yg stay The Academia jugak), he said this is the toughest paper.. & he can't predict also what the grade will be.. & Guess what?? i just browse the SGS Portal now, & the result is A-... memang tak sangka sangat.. i thought the best grade will reach B or B+ je...this is so miracles... Alhamdulillah... :')




4. Another thing that i felt miracle in my life is that, whenever i have important things to do or event in my life (exam, vacation, outing with friends), i always period.. Allah SWT macam tau tau je & bagi cuti everytime i need it the most.. Bila pegi jalan-jalan, i prefer if i'm period becoz senang.. xyah tanggal make up bila nak solat.. tak yah kisah baju kotor kalo xley solat..Aritu, abes exam je, mmg rileks sgt2.. balik umah pon boleh setelkan proposal dengan lancar.. it's perfect timing..untungnya saya jadi perempuan.. Alhamdulillah.. hehe.. ;)




5. After exam tu, on 14th of January 2013, i went back home.. balik-balik umah je ada pavlova dalam peti.. actually da lama mengidam nak makan pavlova.. nak buat sendiri asyik x sempat je.. maklum la i olls busy memanjang..kehkeh.. pulak tu hari hari tgk gambar pavlova dalam FB mau x gugur iman.. hahaha..my sis yg buat..looks like she get an interest on baking lately..hehe.. sedap jugak, but the cream muak sket.. if makan dgn whip cream yg i always buy (jenama VIVO), mesti lagi sedap..sebab kembang, gebu & not too sweet.. hehe.. papepun tercapai hajat & keinginan.. Alhamdulillah again.. :)




6. When being at home, da la 10 hari x keluar rumah, makan banyak pulak tu, boleh dikatakan tiap masa perut ni berisi..hehe.. pastu timbang timbang je berat turun... yang ini sangat miracles ok!! hahaha.. happy sebab even makan byk berat maintain..xdela nak rasa stress sangat kannn..haha.. :P




7. Last but not least, miracle did happened when i'm writing my new proposal... from 18 page..totally change about 80% of the content.. & come out with 42 pages?? is that incredible??haha.. *clap for myself*.. i olls bagi dua proposal..one with literature review.. & the other one without literature review (about 26 pages).. masa buat proposal ni byk jugak la dugaan.. tau tau jela bila duk umah mcm mana khenn.. byk benda nak dibuatnye.. godaan utama TV.. tapi paksa diri jugak buat walau x rela.. siap tutup TV..meniarap dari pagi smpai ptg ngadap laptop aje.. i olls mmg x tahan nak duduk lama-lama..sakit bontot..haha.. therefore, prefer buat keje meniarap.. ni pon taip blog sambil meniarap la ni..haha..well, it needs great determination & focus to finish the work.. selalu pesan pada diri.. "ala..mesti bolehnya..buat je.. nanti tgk la..tup tup da siap" hehe.. & finally it's done..even delay 2 hari dari janji ngan SV..hehe.. Alhamdulillah





Lepas ni harus la reward diri sendiri.. hehe..rasa da lama I don't have a piece of mind.. the best way to release the stress is eating good foods..especially desserts..nyum nyum..this weekend i'm going to bake cakes @ cupcakes..aritu tgh bz pon sempat lagi buat bread pudding with custard sos..sebab mengidam terlampau sampai xleh focus buat keje..boleh??haha..kalo bab makan, memang sy mcm ni..sad kan?? :P...then, nak shopping...da lama saya x shopping.. sedih tau.. baju da lama x update..kasut semua flat..da lama x make up & pakai dress bagai..hahaha.. or a vacation near beach or highlands will be better..teringin nak relax kat resort tepi beach.. or cameron highlands.. enjoy drinking a cup of tea with breeze air *dreaming*.. hopefully this week elaun MyPhD akan masuk..Aaminn..









Sometimes, we just think negatively or bad about something.. even it didn't happened yet..but now i'm really trying to be posititve.. positive with myself..positive with people around.. trying not to stress myself & keep calm..& since i'm changing to a positive & better person, everything around me is positive also.. i did notice that.. I feel so blessed with my life now Ya Allah SWT.. even it's not as perfect as what i had planned, i know you are a better planner.. & i do hope that i have more courage to face the obstacles in the future.. and my life will be easier.. InsyaAllah..Aaminn.. ;)





p/s: Selamat Menyambut Maulidur Rasul.. sayang Rasulullah.. Nabi Muhammad S.A.W.. :)

Sunday, January 20, 2013

~Don't Ever~

Hi & Assalamualaikum...



Don’t ever let people tell you that you aren’t good enough
Because you are.

Don’t ever give up your dreams
Because you need them.

Don’t ever compromise your morals
Because they make you who you are.

Don’t ever hide your feelings
Because someone’s willing to hear them.

Don’t ever think you’ve got it all figured out
Because the next moment you won’t.

Don’t ever live your life in the past
Because then you’ll miss out on the now.

Don’t ever let people bring you down
Because they don’t deserve to.

Don’t ever be someone you aren’t
Because then you’ll never know you who really are.

Don’t ever let someone tell you how you feel
Because it’s not their right to.

Don’t ever give up something that feels right
Because it probably is.

Don’t ever worry about the petty things
Because they just don’t matter.

Don’t ever run away from your problems
Because they always find you.

Don’t ever be afraid to take risks
Because they make life worth living.

Don’t ever let someone take away your happiness
Because it was never theirs to take.
 
 

Sunday, January 13, 2013

~Wake Up Call~

Hi & Assalamualaikum...



This video makes me realize how short is our life.. & anything can happened without we realize.. & we don't even have time to prepare ourself.. what is the purpose of our life?Always asking myself.. :'(









every single things we do in our life will be counted.. MasyaAllah.. x terhitung banyaknya dosa-dosaku.. :'(

~Girl's Talk: Period~

Hi & Assalamualaikum.. 




What is period?? period is a time frame blablabla..haha..salah! today nak cakap pasal menstrual cycle..aka datang bulan.. or sakit org pompuan... heee.. bacaan ni sesuai utk semua remaja pompuan, bakal-bakal isteri, isteri orang, mak orang...pendek kata semua sesuai lah utk pompuan pelbagai lapisan umur..blog saya ni xdak laki baca kan?tapi xpe, if ada lelaki yg terbaca pon anggap la ni ilmu bagi anda utk memahami wanita dgn lebih lanjut..tambah tambah orang laki yg nak jadi suami org kan...  :P



so tadi google je.. da lama tinggal subjek biologi ni, makanya saya da x expert nak menerangkan bab menstrual cycle..haha.. ni la hasil google..jom tengok.. ;)




Mengenali Kitar Haid Wanita Apakah sebenarnya pusingan haid ini?



Ini adalah pusingan yang berlaku dalam rahim dan kilang ovari sebagai tindakbalas pada rangsangan hormon-hormon dari kilang pituitary dan ovary yang menghasilkan proses penetasan telur. Hari pertama datang haid sehingga sehari sebelum haid bulan berikutnya adalah dianggap sebagai satu pusingan. Jangka waktu pusingan haid antara 20 hingga 40 hari adalah dianggap normal. Kebanyakan wanita mempunyai pusingan 28 hingga 30 hari sahaja. Lebih singkat atau lebih panjang daripada waktu ini (20 – 40 hari) adalah dianggap luar biasa atau tidak teratur. Ini mungkin menandakan satu penyakit atau keadaan hormon tidak seimbang dan mereka adalah kurang subur.




Adakah pusingan haid wanita dikawal oleh hormon?



Pusingan haid wanita memanglah dikawal oleh hormon-hormon dari kilang pituitary , hormon-hormon FSH dan LH , manakala kilang ovarii mengeluarkan hormon-hormon oestrogen dan progesterone . Begitu juga dengan ciri-ciri serta sifat kewanitaan seperti rupa paras, kecantikan, kelembutan kulit dan lain-lain juga dikawal oleh hormon wanita iaitu oestrogen dan progesterone yang dikeluarkan oleh kilang ovari. Kilang pituitary pula mengeluarkan hormon-hormon gonadotrophin – FSH dan LH. Hormon hormon gonadotrophin ini bertindak kepada kilang ovari untuk mengeluarkan telor (ovum) dan kilang ovary pula mengeluarkan hormon-hormon oestrogen dan progesterone. Hormon-hormon oestrogen dan progesterone seterusnya akan bertindak pada selaput rahim. Ini adalah bertujuan untuk membuat persediaan bagi menghadapi kehamilan. Jika kehamilan tidak berlaku, selaput rahim akan gugur sebagai darah haid. Begitulah keadaannya setiap bulan kecuali bila berlaku kehamilan atau sesuatu penyakit menyebabkan gangguan dalam pusingan haid. Gangguan emosi seperti kesedihan akibat daripada kematian saudara-mara dan tekanan fisikal juga boleh mempengaruhi kawalan bagi pusingan haid.



Bagaimana cara menjaga kebersihan diri waktu haid?



Jagaan kebersihan faraj dan kawasan sekelilingnya pada waktu haid adalah penting bagi kesihatan dan maruah diri wanita. Untuk mengelakkan tompokan darah melekat pada pakaian, pakailah tuala wanita. Bagi gadis-gadis sunti saya nasihatkan jangan memakai tuala tampon yang dimasukkan ke dalam faraj sepert yang diamalkan oleh gadis-gadis barat, kerana ia mungkin boleh merosakkan selaput daranya. Ada kes yang dilaporkan di mana wanita yang menggunakan tampon didalam faraj mengalami penyakit yang digelar “tampon shock” akibat dari jangkitan kuman kerana lupa untuk mengeluarkan dan menggantikan tampon pada waktu tertentu dan ini boleh mengancam nyawa wanita berkenaan. Ada juga wanita yang membasuh saluran faraj dengan menggunakan antiseptic yang dicairkan sejurus selepas haid berhenti. Proses ini digelar dengan nama “douching”. Jika perlu melakukan douching, gunakanlah air suam panas dicampur dengan sedikit garam atau ubat antiseptik yang sangat cair. Douching hanya boleh dilakukan oleh wanita yang sudah kahwin sahaja, anak dara tidak dibenarkan kerana takut ia boleh merosakkan selaput dara. ‘Douching’ juga merupakan satu kaedah rawatan bagi penyakit jangkitan kuman dalam faraj. Setelah bersih dari haid setiap wanita diwajibkan mandi hadas besar untuk membolehkan ia melakukan amal ibadat.




Apakah yang dimaksudkan dengan taqwim haid?



Taqwim haid adalah catitan tarikh dan pusingan haid dalam buku catitan harian atau dairi. Ini adalah satu amalan yang baik dan banyak faedahnya dari segi penjagaan kesihatan dan hubungan suami isteri serta menentukan waktu subur dan tarikh bersalin jika ia hamil. Setiap wanita dalam umur subur (15-45 tahun) perlu mencatitkan tarikh dan jumlah hari haid mereka dalam dairi. Dari catitan ini banyak jenis gangguan dan penyakit boleh dikesan. Perbuatan ini mungkin dapat menyelamatkan wanita dari penyakit seperti barah. Bagi wanita yang hamil, catitan haid terakhir sebelum hamil adalah penting untuk menentukan umur kandungan dan juga untuk menganggarkan tarikh kelahiran bayi. Kebanyakan wanita masih belum sedar betapa mustahaknya taqwim haid. Kelalaian ini telah menimbulkan banyak kesulitan terutamanya pada kakitangan perubatan. Dalam pengalaman saya sebagai doktor pakar kesihatan wanita, kerapkali saya temui, wanita yang terlupa tarikh haid yang terakhir dan kiraan bagi umur kehamilan menjadi kurang tepat. Juga melalui catitan taqwim haid ini dapat ditentukan waktu subur ( antara hari ke-12 hingga hari ke-20 ). Ini amat mustahak untuk merancang kehamilan dan merancang jantina bayi. Taqwim haid juga boleh digunakan untuk menjauhkan kehamilan ( merancang keluarga ) dengan menggunakan kaedah waktu selamat (antara hari ke-8 hingga ke-11 dan hari ke-20 hingga ke-28 ).




Bagaimana kaitan haid ini dengan waktu subur ?



Wanita hanya keluar benih sekali dalam sebulan, benih perempuan atau ovum dikeluarkan oleh kilang ovari. Setiap wanita mempunyai sepasang ovari dan dalam hayat seseorang wanita ia boleh mengeluarkan lebih kurang 400 telur. Telur ini biasanya keluar pada hari ke empat belas dalam pusingan haid, jika pusingan haidnya merangkumi 28 hari. Waktu penetasan telor ini (ovulation), dikatakan waktu subur dan ia boleh berlaku diantara hari ke-11 hingga hari ke-20 dalam pusingan haid. Jika pusingan haid tidak teratur , maka sukar untuk menentukan bila waktu subur ( telur menetas ), mungkin juga ia tidak subur. Setiap wanita perlulah mempunyai pusingan haid yang teratur untuk meningkat peluang untuk hamil.



Terdapat beberapa tanda yang anda boleh kenalpasti waktu anda sedang mengalami ovulasi;




1. Perubahan mukus serviks.

mukus tersebut adalah cecair yang ada pada faraj wanita yang berfungsi untuk memudahkan dan mempercepatkan sperma bergerak masuk menuju ke tiub falopio untuk mensenyawakan ovum. apabila mukus anda jernih, anjal dan licin maka pada ketika itulah anda subur!




2. sakit pinggang

ia merupakan sakit pinggang yang ringan kepada sakit tajam menusuk. kadang kala dikenali sebagai sakit pinggang sebelah yang boleh berlanjutan dari beberapa minit kepada beberapa jam.




3. Rasa seksi dan suka memikat

Wah! pada ketika ini libido semakin meningkat, makin riang dan lebih bersosial. maknanya wanita lebih suka keluar rumah ke tempat-tempat yang boleh bersosial, bergurau dan cuba memikat (ops! bahaya tu! hihi..) lebih baik pikat suami sahaja ye kawan-kawan! =)




4. kelihatan bergetah!

pada ketika ini wanita cenderung untuuk lebih berhias daripada biasa! mereka juga lebih mementingkan kecantikan diri pada ketika ini.




5. Bau yang membuat lelaki GILA!

bau wanita ketika ini dapat menggoda lelaki kerana adanya feromon! feromon adalah bahan kimia yang membuatkan kita tertarik kepada pasangan..


Jom tengok video ni, which i found quite interesting..heee..hope you will understand better ;)



Tapi yang x bestnya time period ni terdapat macam-macam gangguan seperti:

1. Cramped pada perut bahagian bawah & vagina (selalu rasa...siyes sakit)

2. Pening kepala (selalu jugak...rasa x larat je.. )

3. Cepat merasa lelah (ni pon ada.. x penah tau pon simptom gangguan period ni wat kite jadi lelah..ingatkan saya da sakit kronik..haha.. :P)

4. Perut Kembung (ni selalu sgt da..tambah2 saya ada gastrik)

5. Perasaan Sensitif (mudah marah & tersinggung)- (yang ni tok sah duk cakap la.. benda kecik pon bley jadi isu besar...emo mcm syaiton merasukkk..hahahaha :P)

6. Gelisah, susah tidur (lately mmg kerap insomnia)

7. Payudara membengkak 

8. Sakit pinggang (ni mmg rasa mcm nak tercabut pinggang hoi! rasa xley nak bangun mcm xdak kaki..haha)


9. Perubahan nafsu makan (rasa mengidam nak makan mcm2..kadang-kadang pelik dgn diri sendiri..nafsu makan membuas..kehkehkeh..asyik lapo je keje.. :P)


10. Kurang darah (anemia)- (muka pucat ja..muka pon malas nk makeup.. & saya selalu bley rasa akan period melalui perubahan wajah.. bila nak period mesti rasa muka hodoh bila pandang cermin.. bila da terdetik rasa macam tu kat hati bila tgk cermin, insyaAllah la 1-2 hari period..haha.. this is true)


11. Sembelit (selalu je..even makan byk sayur pon xde effect..huhu)


12. Mual & muntah (jangan ingat org pregnant je mual & muntah..org period pun sama..haha)


13. Pertumbuhan jerawat bak johan...(ini adalah perkara biasa..kehkehkeh)


14. Pelupa (saya memang ada short term memory loss.. :P)


15. Sekejap sedih, sekejap gembira -macam gila pulak..haha.. :P (memang pon..mood akan berubah-ubah...hehe)




Dulu-dulu sejak dari awal period (umur 12 tahun) tak pernah saya rasa simptom-simptom gangguan ni..makin tua makin menjadi la pulak .. haha.. :p perubahan hormon + stress kot...huuuu





so, korang-korang especially lelaki jangan la pelik & hairan ye bila tgk kaum wanita mcm ni.. biasa-biasakan lah diri anda ye.. kaum wanita saling memahami..so bila kawan dia tu nampak emo je, da tau da dia period..hahaha.. tapi encik tunang saya pon da makin memahami perangai saya sekarang..kalau saya emo-emo mesti dia cakap, "nak period lah tu"... hahaha..comel je...




Pengalaman Saya Sendiri

Tragedi period yg maha dahsyat yang penah saya alami, mmg akan ingat sampai bila bila adalah masa form 5.. masa tu tgh rehearsal pelantikan pengawas.. baru 1st day pakai uniform pengawas sekolah.. mmg da tau da period.. & memang da pakai overnight pad (sila google jenis2 tuala wanita..haha) pon.. saya memang x tahan kalau pakai pad yang xde wing ke, ada wing tapi slim ke... possibility utk leaking sgt la tinggi..saya mmg kena pakai pad yg sebesar boleh..kalo boleh pampers mcm baby tapi saiz org dewasa..tapi nampak sgt lah pulak pakai pampers kan??kahkah..tapi ter overflow jugak..mana tau khennnn...pastu masa practise bangun & duduk, malas la nak angkat turun baju.. pastu lepas bangun duduk bangun duduk, terduduk lama dgr cikgu beri penerangan..sekali bila bangun balik ada orang tegur... "akak, penuh darah kat baju"...me: haaaa??? sambil tgk ke belakang badan.. ok..fine.. macam mana la nak buat ni..malu ada..segan ada...ramai kot budak pompuan yg tengok..nasib baik duk kat barisan pompuan je..haha.. dan dan je suh budak tu panggil mama kat belakang.. mama is the guru badan pengawas...muehehe.. cepat2 je dia suh angkat baju, masuk bawah kot..luckily have the kot to cover & kain sekolah warna gelap..so x nmpk sgt la kann.. pegi bilik mama terus gi basuh semua.. agak2 da tak nampk, pakai je basah basah pon..haha..boleh imagine x brapa banyaknya sampai tembus 4 lapisan (yg kecik, kain dalam, kain sekolah, baju sekolah)...ngeri ok...hahahaha..nasib baik tak terkantoi kat budak laki.. kalo x, mesti diri ini akan dihanjengkan sesuka hati..kahkahkah.. :P





& then today ada kisah best jugak.. xtau la nape nervous gila sepanjang hari..sbb exam punya pasal kot.. masa encik tunang & kawan dia dtg amek bawak pegi makan, dalam kete da rasa lain macam..cramped je perut..nak muntah..loya.. ni simptom biasa yg saya alami sebelum exam ke, interview ke sbb nervous yg melampau...hahaha..kalo ikutkan kebiasaan sebelum sebelum ni area 15 haribulan (perempuan yg dah biasa & punyai kitaran haid yg normal akan faham dia punya biological cycle sendiri, so diorang boleh agak & estimate bila next period)...busy study punya pasal mana terpikir pasal nak period hoi..bajet dtg bulan on time la 15 tu..hahaha... siap makan tgh hari, terus lepak kat surau faculty..study & discuss dgn kawan..then sembahyang.. before sembahyang tu rasa da lain macam..tapi saya yg jenis memang selalu ada keputihan (sila google lagi), so just ignore jela.. then, sebelum exam wajib buang air...hahaha..pegi pegi toilet je, oh mai god.. terperiod la pulak... mcm mana ni?? exam 15 min lagi??nak cekau mana pad?? aiyarrkkkk... masa tu rasa dugaan btul.. -_-'...tapi tawakal jela.. papepun jawab exam jela dulu.. berdoa sungguh-sungguh dalam hati supaya sejarah tidak berulang...kahkahkah...




Alhamdulillah, walau exam agak susah, plus saya dgn fikiran yg kacau bilau cuma sedaya upaya yg mungkin... harap-harap dapat B jela..hahaha..boleh??? my friend Steven pon ckp this subject killer..dia pun byk x dapat jawab.. redha jela..benda da lepas jangan dikenang...dah usaha kan..so doa+tawakal jela...InsyaAllah..hehe... 



so,ape pengalaman korang pulak? :)

Thursday, January 10, 2013

~ Study Mode~

Hi & Assalamualaikum..



12/1/2013 ni exam.. so, in study mode... don't interrupt me please? hehe..sekarang tgh duk pulun baca 1000++ slide kot.. ade 9 bab yg masuk.. & lecturer langsung xde bagi hint @ estimated questions.. so quite sigh sbb kena baca semua tapi xtau nak fokus yg mana satu.. nak hafal methods & priciple machine2 ICP, AAS, blablabla.. x termasuk dengan reaction + chemical2 yg nama nya 40 huruf.. pergghhhh... tapi xpe.. saya hebat.. *positif je nak encourage diri sendiri khennnnn*




Anyway, dalam masa tgh study mode ni la mcm2 dugaan saya terima.. agak mengganggu sedikit fokus utk study.. tapi x mengapa..saya akan cuba bersabar & redha dengan segala ujian... InsyaAllah.. ade hikmah nanti..




'Sesungguhnya orang yang berjiwa besar ini memiliki dua hati..yakni...satu hati MENANGIS...dan satu lagi BERSABAR'... rasanya hati saya banyak menangis kot.. tapi xpe.. nanti kita cuba sabar ye wahai hati?dari dulu sampai sekarang da macam2 kita lalui kan? da menanges berjuta kali kan? *air mata & saya memang x dapat dipisahkan.. sekian* so, why not kita xley sabar dgn ujian kali ni?& insyaAllah untuk ujian-ujian pada masa akan datang? Allah SWT kan ada.. :') *cubaan memujuk hati sendiri..huhu*





kadang-kadang rasa lebih tenang meluahkan perasaan dalam blog mcm ni.. sbb kdg-kdg kita harapkan org lain faham keadaan kita & cuba menenangkan hati kita.. tapi yg jadi sebaliknya.. bukan semua org boleh jadi pendengar yg baik.. lagi-lagi bila kita harap yg tersayang boleh jd tempat luah perasaan tp the result is not as we expected.. so as conclusion, baik pendam sendiri...or kalau nak rasa kurangkan sedikit beban, mengadu pada blog..*bukan mengadu domba utk minta perhatian ye*.. but anggap blog sbg teman...lagipon blog yang tidak femes mcm saya yg kurang 100 follower ni ada ke org nak baca?kahkahkah.. :P & selebihnya mengadu & berserah pada Allah SWT..




p/s: another 3 chapters to go, then do revision & mind map...wish me luck.. hopefully will get B+ & above.. usaha+ doa+tawakal.. InsyaAllah  ;)

Sunday, January 6, 2013

~Allah SWT~

Hi & Assalamualaikum..




i was browsing the fb.. & i found one link.. MasyaAllah.. air mata menitik-nitik...Allah SWT.. meronta-ronta hati ini utk menjejakkan kaki di sana.. Panjangkanlah umurku Ya Allah SWT.. semoga aku dimurahkan rezeki untuk bertandang ke rumah-Mu Ya Allah SWT..walaupun aku tidak layak kerana terlalu banyak dosa-dosaku yang lalu.. :'(






Friday, January 4, 2013

~4 Januari 2012~

Hi & Assalamualaikum..



Today is the first time i present my PhD proposal to my supervisory committee member.. these 2 days, i'm so busy reading journals & prepared myself...dari semalam hati sgt x tenang...lepas meeting with SV i was blurrr.. WHAT IS MY PROJECT ACTUALLY? bolehh??!!! hahaha




i can't even do anything... kenapa la SV ni dua ari before present baru tgk saya punye slide + proposal writing...then baru sibuk nak saya betulkan.. i sent my proposal since last saturday.. & when we're discussing, actually both of us mcm blur..hahaha.. my project is actually under his husband punya project.. meeting dulu sekali je...& she also seem didn't fully understand what we're going to do..kalo SV pon xtau, konpem2 anak buah lg xtau..haha.. so, no one i can seek, except asking help from Allah SWT.. just pray that everything will be fine.. :')




and the presentation was!@$%^&*().. not that bad.. but there's so many things to be improved.. tapi sgt berterima kasih to all my SV member for all the suggestions & now i know my track & what i really have to do.. I do understand my mistake & I need to improve.. A LOT! my SV's husband, Prof Rashid also say sorry to me coz he said, he should bring me to the treatment plant at the first place so that i'll know the condition & what i'm going to do... Prof Chuah also also kind to me.. he considered my safety during the upcoming fieldwork & give various advice...hehe..& InsyaAllah, after my exam on 12/1/2013, i'll be writing & start & set my mind to the new things again! *semangat*.. target 20/1/2013 done after my SV came back from overseas.. after that, we might have a trip to the treatment plant..this year is going to be very tough & challenging for me i guess..but what i want is that, i hope i can go through the obstacles & Allah SWT will make everything easier for me.. Hidup saya sekarang ini hanyalah kebergantungan kepada Allah SWT.. I might not came this far without His will.. :') 



A few things that i learned during these 2 days:


1. Do not give up easily...always encourage yourself.. 
2.try to love what you do.. fall in love with it.. 
3. always have positive thoughts..even life is hard.. 
4. No succeed people become successful unless they make mistakes at the first place.. coz no body perfect..Life is a process of learning.. 
5. With Allah SWT by our side, anything is possible.. do pray ask for forgiveness & help..InsyaAllah everything will be just fine.. ;)




dalam hidup ni memang akan ada ups & downs.. tak semua hari yang kita lalui cerah.. yang penting how we gonna go through it.. how we handle and manage everything.. how we handle the stress especially.. & i really need to change my habit a lot, my attitude, my life & everything.. i want to become somebody new.. i hope i can satisfied all my SV member & show them how i'm improve & i'm really qualified for these in the future....  InsyaAllah... Aaminn...





p/s: Dear Allah SWT, it's fine if i had to go thorugh many obstacles before i may achieve my dream.. I will coz the reason why i'm doing this is because of my parent.. they had put a lot of hardwork & sacrificed for me.. so why not i put a lot of hardwork & sacrificed for them too??.. but please always be with me everytime i have to go through it.. everytime i feel like i'm fragile & down..please never leave me alone.. :')







Tuesday, January 1, 2013

~1 Januari 2013~

Hi & Assalamualaikum...




Bangun pagi ini sudah berumur 24 tahun! yippee.. (kenapa daku riang semacam ini? haha :P)


apakah yg akan berlaku pada tahun 2013 ini? is it will be awesome?? or worst?? takut..


semoga saya lebih tabah menghadapi hari-hari yang akan datang.. 


semoga banyak memori indah bakal dicipta pada tahun 2013..(ramai BFF nak kawen tahun ni..hehe)


semoga saya mampu menempuh segala ujian...


semoga saya murah rezeki & bisnes makin maju...


semoga saya akan makin bahagia bersama keluarga & yang tersayang...


dan berharap semoga jalan saya untuk mencapai cita-cita & impian dipermudahkan..


hopefully, exactly 3 years.. or less.. 


help me Ya Allah SWT.. Aminnn.. :)

Miss Honey © 2013 | Best Viewed with GOOGLE CHROME | Designed by ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿