Wednesday, November 27, 2013

~One day~

Hi & Assalamualaikum..





~One day that guy or girl will MISS YOU. I mean that person who was so special to you, whom you trusted and loved so much with all your heart but paid you back by cheating on you, asking you to give him or her space, fooling you with fake excuses and eventually dumping you for others. He or she will realize that you were the right person for him or her but it will be too late to make it up to you. You have done whatever it takes, you have cried and pleaded for that person but there’s no change! Come on enough is enough. Just try to leave your life now, go back to your old ways and forget that person. I know it’s very hard but if you surrender everything to GOD he can deal with it. Be strong and happy again because you’re someone’s reason to smile. Life goes on.- unknown~






p/s: a note to myself.. it's useless to be with someone that don't know your value, taking you for granted and even hurt you more & more after what you've done for them.. i was lucky that Allah SWT had saved me from that kind of person.. the most important thing is that, i learned that i shouldn't chase people.. be myself.. do my own things.. work hard for my future and less care about others.. the right people.. the ones who really belong in my life, will come to me... and stay... 














Friday, November 22, 2013

~Mungkin Nanti~

Hi & Assalamualaikum..





Saatnya ku berkata mungkin yang terakhir kalinyaSudahlah lepaskan semua kuyakin inilah waktunyaMungkin saja kau bukan yang dulu lagiMungkin saja rasa itu telah pergi


Dan mungkin bila nanti kita kan bertemu lagiSatu pintaku jangan kau coba tanyakan kembaliRasa yang kutinggal matiSeperti hari kemarin saat semua disini


Dan bila hatimu termenung bangun dari mimpi-mimpimuMembuka hatimu yang dulu cerita saat bersamakuMungkin saja kau bukan yang dulu lagiMungkin saja rasa itu telah pergi


Tak usah kau tanyakan lagiSimpan untukmu sendiriSemua sesal yang kau cariSemua rasa yang kau beri



~ Genggaman- Sebuah cerita teladan~

Hi & Assalamualaikum..



SUAMIKU...KETIKA PEKERJA TADI DATANG UNTUK MENGISI AIR KE DALAM TEMPAYAN...TIBA-TIBA DIA PUN MEMEGANG TANGANKU...

Pernah diceritakan kisah seorang lelaki yang bertaqwa, menjaga solatnya, berpuasa dan menjaga ibadahnya kepada Allah Taala. Isterinya juga seorang yang bertaqwa. Suatu hari, apabila dia pulang ke rumah dia melihat air muka isterinya berubah dan menjadi kemerah-merahan. Dia sangat terkejut dengan keadaan tersebut.

Lalu, si suami bertanya kepada isterinya perkara yang telah berlaku, tetapi isterinya enggan menceritakannya. Apabila dia berterusan meminta isterinya menceritakan apa yang berlaku, isterinya bertanya :

“ Adakah kamu mengenali pengisi air itu? ”
– Pengisi air yang dimaksudkan adalah orang yang mengisikan air ke dalam tempayan untuk diminum oleh tuan rumah.

Suaminya menjawab : “ Ya ”

Isterinya meneruskan kata-katanya : “ Berapa lamakah dia telah berkhidmat dengan kita? ”

Suaminya menjawab “ Lebih dari 30 tahun ”

Isterinya bertanya lagi : “ Adakah kamu mengetahui kejahatan atau keburukan pada dirinya? ”

Jawab suaminya : “ Tidak ”

Isterinya pun berkata : “ Hari ini dia telah melakukan satu perbuatan yang buruk ”

Lelaki itu bertanya : “ Apakah yang telah dia lakukan? ”

Isterinya pun menjawab : “ Ketika dia datang untuk mengisi air ke dalam tempayan di dalam rumah kita seperti kebiasaannya, aku pun membuka tempayan tersebut. Apabila aku menutup kembali tudung tempayan tersebut, tiba-tiba dia pun memegang tanganku dan menggengam pergelangan tanganku kuat sedikit ”

Apabila suami itu mendengar cerita tersebut, dia menangis sepuas hatinya. Kemudian, suaminya bangun solat taubat sebanyak dua rakaat meminta pengampunan dengan Tuhannya.

Si isteri bertanya : “ Mengapa dengan kamu? Mengapa kamu tidak pergi kepadanya dan menghukumnya? ”

Si suami menjawab : “ Tidak, apa yang berlaku berpunca daripada diriku sendiri ”

Perhatikan maksud kata-kata ini ;
“ Apa yang berlaku berpunca daripada diriku sendiri ”

Isteri bertanya : “ Bagaimana begitu ”

Jawab lelaki tersebut: “ Telah datang kepadaku seorang wanita hari ini, dia meminta aku membaiki gelang tangannya yang diperbuat daripada emas. Ketika dia masukkan gelang tersebut ke tangannya untuk ditunjukkan kepadaku untuk menunjukkan saiznya, aku tidak menundukkan pandanganku. Aku melihat tangannya melebihi had yang sepatutnya. Nafsu menguasai diriku dan aku meletakkan tanganku pada gelangnya dan menggengam sedikit tangannya seperti lelaki tersebut menggengam tanganmu ”

Ketika mereka tidur, datanglah seorang dalam mimpi si suami lalu dia berkata: “ Gengaman dibalas gengaman. Sekiranya kamu melakukan lebih daripada itu kepada perempuan tersebut, lelaki itu juga akan melakukan lebih dari itu kepada isterimu ”

MORAL OF THE STORY...
✔ Tundukkan pandangan dari melihat perkara yang diharamkan oleh ALLAH Ta'ala.
✔ ALLAH Ta'ala akan membalas segala perkara buruk yang kita lakukan.
✔ Sebagaimana kita tidak suka orang yang kita sayangi disakiti, kita juga perlu menjaga diri dari menyakiti orang lain.
✔ Bersegeralah memohon keampunan dari ALLAH Ta'ala apabila melakukan dosa dengan sebenar-benar taubat dan berazamlah untuk tidak mengulanginya lagi.
✔ Mohonlah perlindungan dari ALLAH Ta'ala supaya tidak terjebak dalam perkara yang dimurkaiNya.
✔ Berusahalah menjadi hambaNya yang mentaati suruhanNYA dan meninggalkan maksiat kepadaNya.
✔ Basahkan lidah dengan istighfar. Dalam masa yang sama, hiasi diri dengan amalan ketaatan dan meninggalkan maksiat sebagai tanda benarnya istighfar yang diucapkan.
✔ Banyakkan muhasabah setiap amalan yang kita lakukan dalam kehidupan seharian

Firman ALLAH yang bermaksud : “ Dan bersegeralah memohon keampunan dari Tuhanmu dan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi. Dijanjikan kepada orang yang bertaqwa. (Iaitu) orang yang membelanjakan (hartanya) di waktu senang dan susah, orang yang menahan perasaan marahnya dan mengampuni kesalahan manusia. Dan Allah Taala itu suka kepada orang yang berbuat kebaikan. Dan orang yang apabila melakukan perbuatan yang keji atau menzalimi dirinya, lalu mereka mengingati Allah, mereka terus memohon keampunan dari Allah atas dosa yang mereka lakukan dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu sedang mereka mengetahuinya. Mereka itu balasannya adalah keampunan dari Tuhannya serta syurga yang mengalir di dalamnya sungai-sungai. Mereka kekal di dalamnya. Sebaik-baik pahala bagi orang yang beramal ” -Ali-‘Imran : 133-136

Kisah ini telah diceritakan oleh Al Habib Ali Al Jifri ( keturunan Rasulullah SAW )

*****














Wednesday, November 20, 2013

~khatam~

Hi  Assalamualaikum...




18/11/2013... Alhamdulillah berjaya khatam Al-Quran lagi.. yang ke-2 kot? officially.. last time khatam masa sekolah rendah dulu.. biasa baca Al-Quran ikut surah yang diminati sahaja.. tak ingat start bila.. mungkin tahun 2011.. Dah niat & berazam nak betul-betul khatam Al-Quran sekali lagi sebelum kahwin.. Alhamdulillah Allah SWT makbulkan.. InsyaAllah nanti kalau ada rezeki lebih, nak buat majlis khatam Al-Quran & majlis berinai sekali.. here's a good reminder for us.. Each of us, deep in our heart, we want to be a better person than who we are yesterday right? may this list will boost our Iman & increase our faith toward our Creator, Allah SWT the Almighty.. Amin.. 

































p/s: Siapa jua bakal imam saya, yang telah ditakdirkan untuk bersama saya, dunia & akhirat, saya berharap dia dapat menerima diri saya seadanya.. kekurangan saya.. kelebihan saya.. siapa jua bakal imam saya, insyaAllah saya terima dengan ikhlas & redha.. ajal, maut, jodoh semua telah ditakdirkan Allah SWT.. sebagai manusia, saya hanya mampu berusaha, berdoa & tawakkal agar dikurniakan jodoh yang baik.. harus ikhlas dan redha..terima seadanya.. saya tak kisah macam mana pun kisah silam dia.. saya hanya berharap semoga kami sama-sama berusaha utk menjadi hamba Allah SWT yang lebih baik berbanding sebelum ni.. sama-sama menuju ke Jannah.. sanggup membimbing saya yg banyak kekurangan ini utk menjadi isteri solehah.. sabar mendidik saya yang agak degil ni.. utk mencapai title 'isteri solehah' bukan mudah.. tapi ganjarannya besar.. dia berhak memasuki mana-mana syurga yang dikehendaki.. Semoga saya juga tergolong dalam kelompok itu suatu hari nanti.. Amin..  setiap orang ada masa silam.. kalau jahat, tak semestinya dia akan jahat selama-lamanya..kalau baik, tak semestinya akan sentiasa baik.. Iman itu ada turun naiknya.. Allah SWT ada bermacam-macam cara utk menguji para hambaNya.. dan Ujian yang berat akan diberi pada hamba-hambaNya yang terpilih.. hidayahNya juga akan diberi kepada orang-orang terpilih..kadangkala musibah yang menimpa hidup seseorang itu adalah amaran dan peringatan kpd kita agar tidak lebih jauh tersesat lagi.. Dia mahu kita kembali kepadaNya..  yang penting, pintu taubat & rahmatNya sentiasa terbuka utk para hambaNya..semoga kita jua kembali kepadaNya dalam keadaan Husnul Khotimah.. regardless the sins that we did yesterday, we surely can be a better person today.. it depends on us to choose & decide who & what kind of person that we wanted to be today.. and our action today will determine our future and hereafter..remember, everything start from our heart..  -self note









 i do feel special..do you? Alhamdulillah.. :)








Monday, November 18, 2013

~D Maz Enterprise Family Day~

Hi & Assalamualaikum...




Lama tak update event-event penting dalam hidup.. mood menulis blog dah ke laut..just banyak meluahkan perasaan dengan bait-bait puitis yang ke laut juga.. hehe.. macam event as stated above tu, dah lama sebenarnya.. 12/10/13.. hari sabtu.. few days before hari raya aidiladha.. means bercuti dulu baru raya.. rajin sangat sbb baru nak menulis khennnn...





ok.. let's begin the story.. my aunt, Ateh, she's a contractor for a school canteen.. 6 years in a row she managed to get the tender.. hebat tak? hebat tak? dulu-dulu time undergraduate, cuti sem, or whenever she called me for help, selalu datang keje dengan beliau lah.. sebab tu bila stay dengan dia, badan i olss macam dipam-pam.. kerja kat tempat yang syurga makanan..hehe





my aunt ni memang pemurah & baik orangnya.. jarang sangat berkira.. kalau ada rezeki lebih, dia memang suka belanja pekerja-pekerja.. main bowling la.. tournament la.. belanja makan la.. apa-apa la.. dengan syarat pekerja-pekerja kena rajin.. baru bos sayang..hihi.. tapi family day ni la yg julung-julung kalinya diadakan secara besar-besaran.. hadiah banyak..macam-macam aktiviti dari pagi sampai petang.. game yg melibatkan couple & family.. walaupun pekerja-pekerja tak stay kat resort tu, just family members terdekat je yang stay resort (semua ditaja oleh beliau), diorang sangat enjoy..sempat mandi kolam semua.. makanan kat resort sedap tapi selalu x cukup.. agak kecewa dengan servis resort nih..hmmmm (-_-) ok.. taknak cerita panjang-panjang, layan gambar le pulak.. :D







memandangkan my sis & me from UPM Serdang, we went to Kuantan on 11/10/2013-Jumaat.. kebetulan mama, abah & adik datang KL untuk appointment IJN abah, so konvoi ke Kuantan sekali.. racing dengan abah mama je sepanjang jalan..hahaha.. gadis kental seperti saya memang suka long distance driving.. oh, just found out that my new hobby since i have 'baby boo' is long distance driving.. alone or with company.. hehe.. jom camwhore dulu before started the long journey.. :D








 ootd.. please ignore the messy room.. hahaha









 here we are in Le Village Resort.. resort ni sebenarnya da lama.. & asyik bertukar management.. dulu-dulu lagi cantik..sekarang baru dalam proses renovation balik.. 











the resort view..









me.. 








younger sista.. Ena.. 









me & Ena.. angin laut kuat gila.. abes berterbangan tudung..hehe











the next day.. yeay!! plain me ready utk bersukaneka.. hehe.. semangat mengalahkan budak kecik.. mata sedikit sembab di situ gara-gara drama swasta yang berlaku pada malam sebelumnya.. *keep it to myself*




















summary aktiviti di hari kejadian.. sukaneka mcm2 ragam.. sakit perut gelak tgk telatah mereka.. x sempat nak suruh sesapa snapkan pic kami yg tgh bersukaneka.. mak sedara & pak sedara gelagat semua kalah budak2.. hahaha.. love those memories.. :)









me.. cousin.. my sis.. anak anak dara yang dah tak available.. teheeee..tengah menunggu giliran untuk karaoke.. 









1st time join pertandingan karaoke.. 1st time jadi juara.. walaupun masa ni tgh demam & suara  sengau..hahaha.. out of 12 contestant.. Alhamdulillah rezeki..of coz nyanyi lagu Adele-Set Fire to the Rain that brought me to this victory.. lepas ni mungkin boleh audition AF or X Factor? hahahahah :P









mama sama sibuk nak bergambar dengan hamper.. siap cakap "angah letak la dalam FB gambar mama ni cakap mama menang pertandingan karaoke"..hahahahah.. macam comel je mama saya.. :')








video

Antara video of the day.. yang kecoh-kecoh ke hulu ke hilir tu mak sdare-mak sdare i olls yang vogue the vass ye.. yang gelak kuat sekali tu the boss of the family day.. hehe.. 








so, that's all.. banyak lagi entry akan ditulis selepas ni..all those sweet & bad memories, i'll write here.. so that 1 day when i looked back what i've been through in my life,especially the miserable one, i'll be grateful that i managed to go through it all.. and happy memories, it'll be remembered till end of my life..and one day if i'm not here on earth anymore, those posts, those writing, those pictures, will be remembered & revised by the people i love when they miss me.. this blog is like a treasure.. my life.. insyaAllah will write more awesome post after this.. so wait.. :)




Tuesday, November 12, 2013

~ Close the Door ~

Hi & Assalamualaikum...





i always did.. but at last, i'm the one who hurt so bad.. it's time to change.. 








substracting myself from anyone and anything that make me suffer.. there's one point in my life when i feel that, enough is enough.. i just can't take this no more.. 








i know i've been tested for some reason.. Allah SWT is planning something big for me in future.. He loves me.. He want me to come back to the right path.. as i've been lost all this time.. 









Definitely.. everything went well now.. Alhamdulillah.. Alha,dulillah.. Alhamdulillah.. i feel so blessed day by day.. Praise to Allah SWT because of Him,  i feel much more contented, happy, and calm that i never felt before.. He's the one who make me feel this way after so much heartache & hardship i faced in my life before.. He's the Almighty.. He's a listener.. He's a forgiver.. He knows everything.. 










Rejection, hurt, mistakes, failures.. all those things will make me grow further.. 












I do believe Him.. have faith on Him.. Allah SWT the Almighty have answers to all unsolved questions.. He knows what best for me.. Indeed, He's the one who can make anything possible.. even it might seems impossible.. & He will only granted me the best.. I know.. :)








p/s: Perjalanan hidup ini masih panjang.. banyak lagi cabaran yang akan ditempuh.. semoga akan terus tabah menghadapi hari-hari mendatang.. Just always remember, Life is a journey from Allah SWT to Allah SWT..  :')








Saturday, November 9, 2013

~Ujian~

Hi & Assalamualaikum..





~Dalam hidup ini, sering saja manusia diuji. Ujian Allah itu ada berbagai bentuk. Ujian kemewahan. Ujian kemiskinan. Ujian percintaan. Ujian dlm persahabatan. Ujian dlm perkahwinan. Ujian kesihatan. Dalam kesemua ujian, seringkali diri ini diuji Allah ujian kesihatan & ujian persahabatan. Namun, seringkali juga mentarbiyah diri bahawasanya, setiap sakit & penyakit yg diberi Allah itu satu ujianNya kerana sakit itu penghapus dosa. Semua insan punya kesilapan & kekhilafan diri. Tarbiyah lagi diri, mungkin sudah takdir ilahi, diri ini harus melalui segalanya seorang diri. Manusia yg sering diberi ujian, itu tandanya Allah ambil peduli, Allah menyayangi. Allah lebih mengetahui, mungkin ada hikmah yang tersembunyi..Bertabahlah hati.~





~Don't put your dependence on the love of husband, especially for newly wed, kids, parents, relatives, lovers, etc.. Don't put your dependence on any of those things. Don't put your hope in any of those things. Don't let your happiness or sadness by *defined* by those things. Sure they will make you happy and sad sometimes, but don't let them define your happiness and sadness. Don't let your life revolve around any of those things. Only let your life revolve around Allah. And realize that all of those things are temporary and imperfect by their very nature. Only Allah is not temporary. Only Allah is perfect. Increase your focus on Allah through increased thikr (salah, quran, duaa, athkar) and it will automatically decrease your focus on dunya-Yasmin Mogahed~









Did you know that sometimes heartbreak happens just to push you to Allah SWT?Consider a heart break a blessing from Allah. A way of letting you realize He saved you from the wrong one.. Sometimes you have to let go of something precious in order to get something priceless.. Going back to the Deen & Allah SWT after you have sinned is indeed the most priceless thing.. 









~I tell you to keep going, not because it's easy. Not because it doesn't hurt. I tell you to keep going because there's no other way. To stop is to die. Life is in motion. In growth. In change. Life is in seeking and in finding. Life is in redemption. Each moment is a new birth. A new chance to come back, to get it right. A new chance to make it better.- Yasmin Mogahed~








p/s: Ya.. Aku seorang hamba Allah SWT yang sedang diuji.. dan ujian aku lebih kepada Ujian Perasaan.. I did fall in love.. I did believe.. I did hope.. but i've been dissappointed by the one that i love the most.. I've been betrayed by the one i trust the most.. I've been fooled and i don't even notice about it until Allah SWT show me the truth.. & till now, i'm still in trauma.. that last word.. always kept repeating in my mind.. Ketakutan aku adalah terlalu menyayangi, mencintai, mempercayai dan berharap pada orang yang salah.. sebab itu,aku nekad.. hanya akan memberikan sepenuh hati ini hanya pada yg berhak..pada dia yang bergelar suamiku selepas ijab & kabul.. selagi belum terlafaz perkataan itu, aku tidak akan meletak sepenuh harapan.. sebab aku pernah merasai berkali-kali kekecewaan itu.. mana tahu Allah SWT mahu menguji lagi.. hidup ini unexpected.. Aku harus bersedia menghadapi kemungkinan-kemungkinan yang bakal mendatang. sebab itu, aku jauhkan diri dari perasaan yang melalaikan.. sebab iu, aku menjauhi segala maksiat.. sebab itu, aku sedang cuba sedaya upaya menjadi manusia yang lebih baik berbanding diri aku yg dahulu..Aku bukan manusia yang sempurna.. Aku seorang pendosa.. tapi Allah SWT itu Maha Kuasa.. Dia sedarkan aku.. dengan satu kesakitan yang maha dahsyat itu.. that hurts, even  10 years.. 20 years.. 30 years.. hatta 50 tahun pun belum tentu akan sembuh.. selagi hayat dikandung badan, aku akan ingat sampai bila-bila.. sampai mati.. Aku sedar, setiap manusia itu, ujiannya tidak sama.. macam mana kita mengharungi ujian tu, macam mana kita hadapi ujian tu, itu yg paling penting.. Have faith in Allah SWT.. He knows everything.. Yakinlah Allah SWT mendengar rintihan kamu.. walau tak pernah terluah di mulut, hanya kata-kata yg terluah di dalam hati..Hanya yang melalui yang merasa..Yakinlah doa-doa orang yang dikhianati & teraniaya itu akan dimakbulkan Tuhan suatu hari nanti.. Dan yakinlah bahawa Allah SWT itu sebaik-baik perancang..Aku seharusnya bersyukur.. dengan kesakitan ini aku mula utk membuka pintu mata & hati.. Aku lihat apa yang tak pernah terlihat sebelum ini.. Aku merasa apa yang tidak pernah aku rasakan sebelum ini.. paling penting, Aku mendapat pengajaran yang sangat bermakna.. Aku belajar utk bangun semula setelah jatuh tersungkur.. Aku belajar menerima takdir & melepaskan sesuatu.. Aku sedar.. dalam hidup ini, tiada satu pun yang kekal abadi kecuali Allah SWT.. Aku fahami apa jua boleh berlaku dengan izin Allah SWT.. and the most important thing is that, i learned that happiness is actually being content with what you have in this life.. Terima Kasih Allah SWT.. Alhamdulillah for everything.. (^_^)







~Before~

Hi & Assalamualaikum...






People will always judge you.. Think negative about you, even they don't know the real truth.. Me? No matter what they said, I'll stand still & fly up high... Words can't bring me down.. The more they hurt me, the more i'll prove they're wrong.. The more i'll prove that i'm better without them.. the tears & broken-hearted i've been through yesterday, i know sooner or later, Allah SWT will turn all of them into an everlasting joy & happiness.. Thank to those who put me in trouble & bring me down.. thanks to those who had hurt me so bad.. thanks to those who make me struggle with my life.. Without you, i'm not alive.. :)







Monday, November 4, 2013

~ Ceritera Cinta~

Hi & Assalamualaikum...





As a normal human being, i can't help and stop myself from falling in love. yes, love. i started with hating people who is in love because they seems to show too much about everything and yes, i ended being one of them. sigh. 

Maybe because at that moment i knew little about love towards Allah S.W.T. 

All i know is to let that person know how much i love him like there's no tomorrow. when we had a fight, i will not eat. i lost 3-4 kg easily within 2 weeks. i will cry every night. i even do stupid things.

Maybe because at that moment i knew little about love towards Allah S.W.T.

Later i realized, that emotion. that fear of losing someone. that deep love. why do i put a person, a human being, that important? why I didn't afraid of losing the love from Him, the Creator? is it because when you love a person, that person is vulnerable and you didn't know if he still wants you in his life? and that you know, whenever you pray.. Allah is always with you, that He is not vulnerable. He ALWAYS with you no matter what. He ALWAYS love you in any condition. all you had to do is ask and pray. so is it because of that?

Maybe because at that moment i knew little about love towards Allah S.W.T.

The truth is, whenever you make an effort to make someone, well in this case Him loves you back.. the more you will fall in love. 

It doesn't matter who you ended up with, because He will definitely gives the best for you. you might found someone's spouse have all what it takes but it might not suitable for you. bersyukurlah dengan kurniaan yang diberikan.

This is an impulse writing. so if there's by any chance that you think this post is useless, at least it is useful for me whenever i read back what i wrote. it is just a reminder for me to love someone because of Allah. 

I love you.





p/s: a very good writing by Fatin Suhana in which i felt the same way, been through the same situation like her.. clap.. :)






Sunday, November 3, 2013

~ Kisah Touch & Go~

Hi & Assalamualaikum...




Today pergi Nilai 3 untuk survey-survey barang.. oppsss..bukan barang kawen ye.. barang untuk customer.. gigih nak collect duit banyak2 ni..hehe



bangun awal pagi kemas bilik, basuh my 'Baby Boo' yang da berkarat dulu, then baru bertolak ke sana with my sista.. biasa pergi Nilai dalam 20-30 minit je.. tapi tak tahulah kenapa today sampai 1 jam lebih baru sampai.. jammed giler highway hari ni.. 20km/jam kot.. tengah-tengah highway pon sempat lagi ada brother naik lori duk tawar biskut tiger..hahahahaha.. motippp sangat.. 



cari barang, survey2 semua, around 4pm bertolak balik ke UPM.. masa nak lalu tol guna touch & go, adalah kereta kat depan tu touch tapi x lepas lepas.. lama sangat.. orang belakang dah mula hon-hon.. tensen ahkak tau..hahaha.. dalam minggu ni byk kali jugak la terjadi kes mcm ni.. kena reverse sbb orang depan ada problem dengan touch & go.. ppppffftttttt



Try la nak reverse sebab orang depan tu da start reverse.. unfortunately chinese couple kat belakang tu buat dont know je.. tetap tak nak berganjak.. kesian dengan budak kat depan tu, me pun bagi la sendiri punya touch & go.. dia da lepas, me plak yang x lepas..hahaha..gigih budak tu berlari hantar balik kad touch & go tu.. then, try la scan.. sekali me plak tak lepas...aduhh..tension.. orang belakang da marah2 da.. semua start undur la..hahahaha.. me buat don't know je..kosser nak layan :P



me pon masuk la line sebelah.. elok je bley touch & go...grrrrrrr.. memang menguji kesabaran sungguh.. maybe sbb sistem line kat sebelah tu dah rosak kot.. pelik bin ajaib sungguh..haha..bila me dah lepas, budak laki 2 orang yg naik viva elite tu baru gerak.. he waited for me.. me ingat pastu da settle la kan.. then terus je memecut laju..kihkih.. rupa-rupanya budak tu follow kat belakang..siap bagi api suruh berhenti tepi jalan.. then, me pon berhentilah.. rupa-rupanya dia cakap la dia nak pegi sg. besi.. tapi nanti kena guna my touch & go sbb takut x lepas la memandangkan dia da guna my touch & go.. me pening2 pon setuju jela dia follow kat belakang sampai tol upm.. 




sampai kat tol UPM tu, lepas je touch, terus berhenti ke tepi.. kawan budak tu termengah-mengah berlari amek my card.. then, kitorang tertunggu-tunggu la lepas ke x budak tu.. palang da terangkat.. tapi agak lama dia discuss dgn jurutol.. xtau pasal apa..maybe pasal problem kad touch & go dia.. then, dia pon berhenti sebelah my car & turun kereta..




he: sori akak..lambat...sori nyusahkan akak..

me: kenapa? awak x lepas ke?

he: xlah..lepas je.. so akak.. mcm mana eh? berapa saya nk kena bayar ni?

me: eh..eh.. x payah la..

he: eh..xpelah kak.. saya bayar.. (sambil hulur RM10)

me & kakak: x yah la dik.. xpe..xpe..  (sungguh-sungguh refuse)

he: xpe akak..saya bayar eh.. (memandangkan me refuse to take that money, budak tu letak kat dashboard atas stereng kereta sambil berlalu pergi..)

me: stunt & blurr..hahaha.. nak buat mcm mana.. rezeki kot hari ni.. Alhamdulillah.. 


then, terus gerak sampai traffic light..bila traffic light da ijau, i just honk that boy and wave my hand...sebenarnya serba salah kat budak tu.. i just give a little help & its nothing actually.. just imagined if we are in the same situation just like him.. nobody care.. kesiannnn.. (-_-)






p/s: Actually was-was jugak nak tolong.. sebab entah sesapa kan orang tu..kita x kenal pun.. but saya fikir, maybe Allah SWT grant his wish through me..which is to help him... & dah doa & tawakal awal-awal dalam hati.. redha & bergantung harap hanya pada Allah SWT that everything will be just fine.. trust me, when you do everything for the sake of Allah SWT, He will never disappoint you.. He will protect you from harm.. He will make everything fine.. just trust Him..and indeed, everything just fine.. i just pray in silence that may Allah SWT protect him from harm & bless him.. ease his way in whatever he did.. that's all i can do.. prinsip saya mudah.. bila kita tolong orang dalam kesusahan, InsyaAllah bila kita susah nanti pon akan ada orang tolong kita.. bila kita buat baik dengan orang, InsyaAllah orang pon akan buat baik dengan kita  just remember, in life, what u give, u will get back.. life is that simple.. sama jugak when u give shit to people, that shit will come back to you.. sooner or later.. 





Miss Honey © 2013 | Best Viewed with GOOGLE CHROME | Designed by ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿