Saturday, July 23, 2011

~Choir is my life.. :P~

Hi & Assalamualaikum..


aku xde motip nak menulis sebenarnya..just boring.. hanging around.. blog walking..t'perap dlm bilik jer..sigh! but tetibe ade idea..hehe


aku nak cite kat korg semua psl slh satu hobi aku.. aku rasa org2 yg rapat ngan aku pon mesti gelak gila2 nanti.. harharhar


aku sgt suka menyanyi.. & menyanyi itu bkn semua org bley wat.. it's a gift u know?? sbb kdg2 ade org tu perasan dia nyanyi sedap & suka2 hati condemn suara org len walhal suara dorg x sedap langsung! pitching lari..suara sumbang..harharhar.. korang2 yg rapat ngan aku mesti tau kan aku suka nyanyi -walaupun suara aku x sedap mana+ scary+ bley wat hujan turun x berhenti-henti...hehe..tp aku x kesah laa.. korg nk gelak ke.. ape ke.. menyanyi ni da sebati dlm hidup aku.. BTW, korg rase suara korg tu bagus sgt ke nak condemn2 aku?? muahahahaha


meh aku nak cite kat korang..aku da start menyanyi ni since darjah 3 lagi tau..huhu..1st time menyanyi ni aku involve in choir..wat persembahan masa ari PIBG skolah..huhu.. even smpai time degree aku involve choir tahu?? & sijil-sijil involve dlm aktiviti choir la yg byk membantu aku utk stay hostel selama 3 tahun b'turut-turut.. x sia2 wat latihan siang mlm.. :').. so total up dari kecik sampai besar, aku da involve dlm choir ni da almost 8 tahun.. sobs.. lama jugak kan???hahahaha..aku rase ni jela bakat yg aku ade.. nak menari mak yung + zapin segala aku x pandai.. kehkehkeh.. :P


so, kenapa aku suka sgt menyanyi & involve dlm choir ni?? apekebenda yg best sgt ngan koir ni?? huhu.. aku suka masuk choir coz bila menyanyi aku akan release stress.. i don't know why, but i did feel dat way..huhu..mybe melalui koir or singing, aku dpt luahkan perasaan sedih, marah, geram n kecewa...choir ni bukan menyanyi mcm biasa tahu?? korg kena pndai manage suara.. sometimes korg kena guna low not, sometimes kena guna high pitch even suara korg x sampai...huhuhu.. korg jugak kena nyanyi guna suara perut..tau ape itu SUARA PERUT?? suara yg korg keluarkan dari perut, bkn mjerit terlolong guna suara tekak bila nyanyi...hahaha..kalo korg x guna suara perut, confirm 2-3 kali nyanyi, korg hilang suara.. huhu..Choir itu b'seni.. dat's why i like.. :)


lagi nape aku suka koir ekk?? aku suka koir sbb aku dpt bgelak ketawa ngan ahli-ahli koir yg len..kitorg sgt happening..tapi bila time serius kena la serius beb! disiplin +ketepatan waktu amat penting bila korg involve dlm koir ni.. korg tau x, bila korg involve dlm koir, secara automatik ianya dpt mendidik korg utk jadi lebih berdisiplin, have a very well time management, jadik lebih kemas especially when it comes to your attire.. korg akan jadi lebih b'komitmen...koir ni memerlukan teamwork yg sgt tinggi tahu?? sbb kalo xde teamwork, abeslah rusak segalanya.. korg jugak akan lebih berkeyakinan to face other people..tau knape??sbbnya bila korg wat persembahan, korg akan stand depan beribu-ribu & hundreds of people looking at you u know?? aku still ingat, kenangan paling manis aku ialah menyanyi betul2 depan mantan PM kite Dr.Mahathir masa beliau dtg ke UMT tahun 2010 dulu.. tula 1st time aku tgk beliau ngan jarak dekat.. kalo aku x involve koir, xdenye peluang mcm tu..kan?? org lain bayar memahal je nak tgk beliau berucap..aku duk belakang stage pon boley dgr free aje.. hehe.. :)


then, aku suka koir sbb dpt kenal ramai org tahu?? especially bila ada event or match.. & paling penting muka kau femes sbb interprem dlm tv & dihightlight kamera masa tgh wat persembahan.. tambah2 bila korg nyanyi time event besar mcm konvokesyen.. proudly said, i've been singing for choir in Universiti Malaysia Terengganu's convocation event for 3 years in a row (2007, 2008 & 2009) till i graduated on 2010.. sobs.. sobs..3 years i had been involve in Voice of Harmony club..dan 3 tahun b'turut-turut jgk la muka ni interprem masuk kamera..muahaha.. & da best part is that, korang akan dipandang hebat oleh semua org..korg akan dpt layanan istimewa..dpt makan free..pastu lepas korg wat persembahan, korg kuar dewan je, pak cik2 & mak cik2 yg tgk korg nyanyi kat tv bawah khemah mesti tegur & puji korg ckp korg nyanyi bagus & sedap.. :')


so best kan involve dlm choir??tapi korg tau x sebenarnya susah nak involve dlm koir ni?? mybe korg ingat alaaaa...setakat boley nyanyi sudah laa... ape susahhh.. rite??? but it's not like that youuuu..meh sini aku nak cite.. sepanjang hidup aku, aku da go through byk audition utk join koir..tp yg aku ingat 3 audition je.. yg 1, masa darjah 5...tp yg darjah 5 ni, audition utk nasyid.. kena nyanyi ikut muzik yg cikgu zul main..kalo ok, baru lepas.. bila da terpilih utk nasyid, automatik diambil utk koir sekolah.. tu yg 1st audition masa aku kecik.. 2nd audition plak aku go through masa blaja kat Sek.Men. Sains Seri Puteri aka SESERI..yg ni lg best..cikgu yg ajar bukan calang2 tau.. penggubah muzik tanah air yg femes gak.. tp aku x ingat nama dorg..huhu..lagu yg cikgu tu cipta penah masuk tv tahu? so, mase audition kali ke 2 ni, dia panggil 4 student sekaligus.. kena nyanyi ikut not die main piano.. gemuruh perasaan tok sah duk ckp la.. rasa nak t'cekik neves smpai suara mcm xnk kuar..bila kitorg nyanyi, cikgu yg sorg tu main piano.. yg sorg lagi lalu belakang kitorg, dgr suara.. then, kalo terpilih, diorg ckp la yg korg ni suara alto ke..soprano ke.. tenor ke.. so, at dat time aku terpilih for tenor part..huhu..ade kawan aku x dpt..nanges2 dia... tp yg sayangnya, time match bebetul, suara aku x kuar..aku demam..so, miming aje laa...hahaha..bdk2 koir semua tau aku nanges mlm b4 match tu masa cikgu briefing..sedey wei xley nyanyi.. smpai cikgu pon duk pujuk.. malu malu malu..hahaha..tp bila tgk video ulang tayang, mcm real beb aku nyanyi..hahaha..well, bila korg involve in koir, facial expression tu penting.. :)


so, the last time aku go through big audition for joining choir adalah masa degree.. yg ajar kitorg ni cikgu muzik maktab yg amat femes & t'kenal di kuala terengganu.. cikgu shamsuddin..kwn abah aku gak..huhu.. aku & along aku selalu kena usik..at 1st, die xtau sapa abah aku..die bley x caya aku ngan along adik beradik..muahahaa..pastu dia tanya sapa ayah aku..kitorg ckp cikgu Mat Lazim baru la die kenal.. sesungguhnya abah aku ni lg femes dari kitorg..harharhar..ok, berbalik kpd audition, dia suruh 4 org sekaligus jugak berdiri depan die..dia main piano, kitorg nyanyi.. pastu die mhendap la nk dgr suara kitorg sorg2 nyanyi..he was a very passionate music teacher u know.. & kelakar pon ada..huhuhu..aku audition sekali ngan along, zati & mazni..kami berempat lepas...huhu..& this time, i played the alto part.. :)


aku ckp alto, tenor, soprano ni korg paham x apekebenda sbnrnya??hehe.. kalo korg nak tau, tula range suara dlm koir.. base paling rendah.. diikuti tenor.. alto.. soprano.. soprano suara yg bley smpai pitch tinggi..alaa...mcm shafinaz & ning baizura tuh...hehe


for about 8 years involving in choir, byk sebenarnya aku belajar tentang life.. especially mcm mana nk ada self-confident yg tinggi di depan org ramai... mcm mana jadi org yg tinggi disiplinnya..& paling penting, aku suka choir sebab aku dpt kenal org2 yg ohsemmm mcm kak ija...kak ana.. & ahli2 koir yg len la.. rindu jugak kenangan dulu2.. aku teringin jugak nk aktif menyanyi koir lg..tp xde peluang kot skrg ni..len la kalo aku jadik cikgu sekolah, bley la ajar budak2 kan?? heeeeee :)

so, dat is part of the story of my life...before aku leave, korg lyn la aku tgh lepas gian nyanyi koir sorg sorg kat bawah nie..muahahahaa.. disebabkan suara aku da berkarat lama x nyanyi, so sumbang ke, pitching lari ke, minta maap yeppp..tambah2 batuk aku pon x baik mana lg nie..hehe..kalo hujan jgn salahkan aku! :P



video

2 comments:

zOeY zAu YaH said...

amoih2...berbakat nampaknya hihi

~Miss Honey~ said...

muahahaha... malu..malu..cik zoey skodeng blog hani??sob..sob.. t'haru kot...hehe..
bakat yg ade melalak je reti...kihkihkih.. :)

Post a Comment

Miss Honey © 2013 | Best Viewed with GOOGLE CHROME | Designed by ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿